Zo praat je met jouw kind over de oorlog
Oorlog is van alle tijden. Een duikje in de geschiedenis leert ons dat er al vele oorlogen geweest zijn. In ons tijdperk is het gelukkig niet meer gewoon om oorlog te voeren. Er zijn namelijk vele andere manieren om problemen op te lossen.
En toch ontkomen we er ook nu niet aan. Een oorlog aan de grens van Europa. Dat is afschuwelijk. Zeker wanneer je machteloos toe moet kijken hoe de dingen op de televisie of in de media voorbij komen.
Het nieuws slaat echt in als een bom. Om je heen zijn veel mensen bezorgd. De politiek, het leger, wereldleiders én ook de gewone mens bij jou in de straat is er mee bezig. Ieder op zijn eigen manier. De een wil alles volgen en de ander kan al dat geweld niet aanzien en kiest ervoor om het nieuws te filteren en het met kleine beetjes toe te laten.
Ook kinderen horen over de oorlog en krijgen het mee: het Jeugdjournaal, het nieuws, op school of als volwassenen er over praten met andere mensen in hun omgeving.
Praat jij er over met je kind? Of vind je je kind hier nog te jong voor? Wat is wijsheid?
Het helpt kinderen om te praten over dit soort heftige onderwerpen. Door er open en eerlijk over te praten, maak je je kind weerbaar. Je leert zo je kind omgaan met de realiteit, hoe lastig deze ook is. Kinderen voelen zich ook veiliger doordat het bespreekbaar is, juist omdat ze niet van iets beladens weggehouden worden. Als je er niet over praat, bestaat de kans dat je kind met vragen en enge gedachten blijft rondlopen, waardoor hij of zij erg angstig kan worden. Het is dus goed om er over te praten, maar vanaf hoe oud en hoe pak je het aan?
Het is belangrijk om goed aan te sluiten bij de leeftijd en de belevingswereld van je kind.
Peuters en kleuters
Een peuter of kleuter zal nog niet veel begrijpen van oorlog. Ze kunnen nog geen onderscheid maken tussen de werkelijkheid en fantasie. Toch is het wel goed om zelfs al op deze leeftijd bij je peuter of kleuter te checken of hij of zij iets gehoord heeft over de oorlog in de Oekraïne. En na te gaan of je kind er vragen over heeft. Praat er kort en simpel over in makkelijke taal en ga daarna weer door met de gewone dingen.
Basisschoolleeftijd
Kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen het vaak al mee uit hun omgeving. Stel eerst vragen aan je kind. ‘Wat heb je al gehoord?’
Sluit dan ook aan bij wat je kind zelf vertelt. Beantwoord vragen eerlijk, maar zonder heftige details te vertellen. Stel je kind open vragen zoals: ‘Wat vind jij ervan?’, ‘Hoe kun je oorlog voorkomen?’, ‘Hoe zou dit anders kunnen?’, ‘Wat kunnen wij in Nederland doen voor de mensen in de Oekraïne?’. Zo leer je je kind op een kritische manier nadenken en een mening vormen.
Tieners
Ook tieners kun je op deze manier leren om kritisch na te denken en een mening te vormen. Kijk samen naar het (jeugd)journaal en praat over wat je gezien en gehoord hebt. Stel je kind vragen en luister echt naar zijn of haar mening. Met een tiener kun je al echt discussies voeren over alternatieven voor oorlog. Geef je tiener, als ze daar behoefte aan hebben, ook meer achtergrondinformatie over het conflict. Sluit aan bij wat jouw kind wil weten.
Meer tips over hoe je met je kind kunt praten met je kind, zodat je goed bij zijn of haar beleving kunt aansluiten? Kijk dan bij mijn blog: https://www.de-droomboom.nl/emoties/
En wil je regelmatig geïnformeerd worden over belangrijke onderwerpen rondom de opvoeding van jouw kind of puber? Meld je dan aan voor de opvoedinspiratie. Kijk op mijn website: www.de-droomboom.nl/gratis
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!