Op vakantie met een puber

17 tips om het gezellig te houden voor het hele gezin.

Op vakantie met een puber is een uitdaging. Opeens willen ze uitslapen, is ‘alles’ stom en hebben ze op de meest rare momenten de meest bijzondere puberbuien.

Dacht ik 10 jaar geleden dat een vakantie met een peuter en baby pittig was… Toen wist ik nog niets over een vakantie met een puber! Een dwarse peuter nam ik onder m’n arm mee of maakte ik met wat moeite in een autostoeltje vast. Met een puber gaat dat toch echt even anders. Wat ik heb ontdekt is dat een vakantie met een puber voor nieuwe uitdagingen zorgt. Op vakantie met een puber is niet alleen kommer en kwel. Laten we proberen er een feestje van te maken, want voor je het weet gaan ze niet meer mee…

17 tips voor een vakantie met een puber

#1 Wifi

Ik begin met de eerste levensbehoefte van veel pubers: wifi. Hoe wij vroeger de vakanties door zijn gekomen zonder wifi? Zij kunnen zich daar niets bij voorstellen en draaien met hun ogen als ik daarover vertel. Bij het kiezen van een accommodatie is de aanwezigheid van wifi het eerste zoekfilter dat ik selecteer.

Kies je een camping of vakantiepark waar alleen wifi is bij de receptie? Dan is dat meteen de ‘place to be’ om andere pubers te ontmoeten. Als een stelletje verslaafden hangen ze daar omheen met hun telefoontjes. Mijn advies: lekker laten gaan!

#2 Goede koptelefoon

Pubers hebben ruimte nodig om zich af te zonderen. Op vakantie lukt dat niet altijd. Met een koptelefoon op kunnen ze zich toch wat terug trekken van het gezinsleven en rond stuiterende jongere broertjes en/of zusjes.

Het is een van de meest essentiële dingen geworden die we inpakken. “Powerbank mee? Oortjes of koptelefoon mee?” is mijn standaard vraag net voor vertrek.

#3 Een accommodatie met wat privacy

“Niet kijken, ik ben me aan het omkleden!” klinkt het dwingend. Pubers hebben vanaf een bepaalde leeftijd meer behoefte aan privacy.

Vaak hangt dit moment samen met het moment dat hun lichaam verandert. Een eigen kamer of een eigen tentje wordt vanaf dat moment belangrijk tijdens een vakantie met een puber. Niet alleen om zich in alle rust om te kleden, maar ook voor de momenten die ze nodig hebben om zich op te laden of om in alle rust bij te komen van een dwarse puberbui.

#4 Voorspelbaarheid

“Verrassing, we gaan zo wandelen!” Ha, als je een puber op de kast wil krijgen dan moet je hem of haar verrassen met een onverwachte activiteit. In deze fase is weten wat jullie wanneer gaan doen weer belangrijk.

Wij kiezen ervoor om ’s avonds door te spreken wat we de volgende dag gaan doen en vooral hoe laat we vertrekken. Dit doen we bijvoorkeur tijdens het eten, op het moment dat de puber geen honger meer heeft.

#5 Een hongerige puber….

Over honger gesproken… Pubers kunnen soms onverzadigbaar lijken. De hele dag hebben ze honger. Ik vermoed vaak dat dit een voorbode is van een nieuwe groeispurt.

Een puber met honger is per definitie niet goed gemutst. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg te eten en te drinken bij je hebt. En dan wel iets dat ze lekker vinden. Of is het alleen bij ons dat ‘ik heb honger’ en ‘lust ik niet’ vaak in één zin voorkomen?

#6 Genoeg kleding meenemen

Een tip voor de ouders met een pubermeisje: neem genoeg kleding mee. Want he, alles moet wel bij elkaar kleuren. Ja, ook als je in het bos gaat wandelen en niemand tegen komt. Kleding is voor pubermeisjes echt belangrijk. ‘Niets hebben om aan te trekken’ kan een energievretend begin van de dag zijn…

#7 Sluit de dag af met zwemmen

Yes, het is gelukt om de puber aangekleed in de auto te krijgen. Met wat gemopper natuurlijk, want he, het valt niet mee om puber te zijn. Natuurlijk wil je tijdens de vakantie ook dingen doen en bekijken die jullie leuk vinden. Van die dingen die bij een puber in de categorie ‘alles is stom’ vallen.

Iets leuks in het vooruitzicht stellen helpt om de puber in beweging te krijgen. Op deze leeftijd doet zwemmen het altijd goed. Dus na een bezoek aan een mooi stadje, hoort zwemmen in de zee erbij.

#8 Splitsen

Af en toe iets alleen met de puber doen werkt bij ons goed. Op haar tempo, wat zij leuk vindt. Zonder superenthousiast broertje erbij.

Dat kan ook betekenen dat een van ons met de puber bij de accommodatie blijft en de ander met onze jongste iets gaat doen. Op de een of andere manier waarderen broer en zus elkaar na zo’n splitsing weer.

#9 Alleen bij de accommodatie laten

De ene ouder moet er niet aan denken, de ander is er makkelijk in. De puber achterlaten bij de accommodatie en met de rest van het gezin wel iets leuks gaan doen. Het is opeens een optie waar iedereen blij van wordt. Zelf vind ik het fijn dat we de puber tussendoor kunnen bereiken via haar mobiel, dat maakt het net wat makkelijker.

Oh ja, vanaf welke leeftijd je hiermee kunt beginnen? Dat hangt van je kind en het type accommodatie af.

#10 Chill dagen

Tijdens een vakantie met puber is er iets dat niet mag ontbreken: chilldagen. Dat zijn dagen waarop niets hoeft. Geen uitstapjes of andere gezellige gezinsactiviteiten. Het is de dag om – met koptelefoon op – bij de tent te hangen.

#11 Uitslapen

De tijd van kinderen die idioot vroeg wakker zijn is voorbij! Yeah, een puber wil uitslapen. Nu heb ik er helemaal geen bezwaar tegen dat ze niet meer om 6 uur ’s ochtends de hele camping wakker maken, maar tot 11 uur in bed blijven hoeft van mij niet. Toch hoort het erbij tijdens een vakantie met een puber. Hou hier rekening en ga niet elke dag vroeg op pad.

#12 Ander soort camping of vakantiepark?

Dit is per gezin verschillend. De een kiest nog steeds voor kleinschalige campings zonder animatie, de ander wil nu dat er wel activiteiten voor tieners worden georganiseerd. De aanwezigheid van een zwembad is iets dat pubers wel erg waarderen. Bespreek de verschillende keuzes met de kinderen en laat hen meebeslissen. Zo maak je ze deelgenoot van de keuzes, dat bevordert de vakantiepret.

#13 Doe toch ‘stomme uitjes’

Niets is zo veranderlijk als een puber. Dus ja, neem de puber wel mee naar die ‘hele stomme uitjes’. De ervaring leert dat als ze er eenmaal zijn én je het gemopper negeert, ze meestal bijdraaien. Opeens doen ze toch mee en heel soms is het zelfs de puber die aan het einde van de dag zegt: “Ik wil hier nog niet weg!”

#14 Kies uitjes die de puber fantastisch vindt

Elke puber is wel ergens voor te porren. Zo gaan wij regelmatig met de kinderen naar een waterpark. Een pretpark valt bij deze leeftijd ook in de smaak. Of wat dacht je van shoppen, iets dat de meeste pubermeisjes super vinden.

Is jouw puber een voetballiefhebber? Kies dan voor stedentrips naar steden waar een stadion te bezichtigen is. Iets dat voor jou vooraf in de categorie ‘stom uitje’ valt, maar eigenlijk best leuk is als je er eenmaal bent….

#15 Onderhandelen

Ja, met een puber ontkom je er niet aan om te onderhandelen. Soms kies je als ouder het uitje van die dag, geef de puber dan de keuze waar of wat jullie gaan eten. Of andersom: na een dag met een uitstapje op verzoek van de puber, kiezen jullie het restaurant voor het avondeten. Zo heeft iedereen iets leuks die dag.

#16 Geen familiekamer meer in een hotel

Waar we voorheen in een hotel graag een familiekamer boekten, is dat met een puber anders. Het sluit aan op eerder genoemde behoefte aan een eigen plekje.

Aparte hotelkamers past beter bij deze levensfase. Als het voor één nacht is hebben we dan een hotelkamer voor de dames en een voor de heren.

Bij een meerdaagse stedentrip kiezen we nog wel voor een familiekamer, maar dan let ik erop dat deze ruim genoeg is en ik een eigen hoekje kan creëren voor de puber.

#17 Zelf meedenken over de vakantiebestemming

Last but not least: laat de puber zelf meedenken over de vakantiebestemming. Waar willen zij graag heen? Jouw puber heeft vast ook bepaalde interesses die kunnen helpen bij het kiezen van een vakantiebestemming.

Samengevat: vakantie met een puber

Bovenstaande 17 tips gaan je vast helpen met jouw vakantie met een puber. Belangrijkste om te onthouden is de behoefte aan privacy, wifi en uitslapen. Zolang je daar rekening mee houdt gaat het meestal goed. Maar garantie dat ze helemaal geen puberbuien meer hebben geven we niet, dat is toch iets hormonaals.

Fijne vakantie.