Integratieve
kindertherapie

Kortdurende psychotherapie voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Deze therapie is vraaggestuurd, gericht op het proces en combineert verschillende therapievormen. Deze aanpak geeft kinderen de mogelijkheid om verantwoording te nemen voor hun problemen en deze op een eigen, unieke wijze op te lossen.

Samen met het kind onderzoekt de therapeut de klacht van het kind (en indirect ook datgene waar de ouder(s) tegenaan lopen. De therapeut richt zich op de binnenwereld van het kind, de relaties binnen het gezin en op de relaties in de buitenwereld, zoals bv. school, familie en vriendjes. Wat is er aan de hand en van welke hulpbronnen kan het kind gebruik maken om de klacht op te lossen? Tijdens de therapie ontwikkelt het kind inzicht in zijn gedachten, gevoelens en gedrag en kan hierdoor zijn handelen veranderen.

Herken je jezelf in de volgende situaties?
  • Boze buien bij je kind. Jouw kind reageert snel boos of geprikkeld, waardoor de sfeer in huis al snel negatief word. Jij kunt ook jouw geduld niet meer opbrengen en reageert daardoor vaak ook minder rustig dan je eigenlijk zou willen.
  • Iedere avond gedoe bij het naar bed gaan. Je denkt lekker avond te hebben en even op de bank te kunnen ploffen, maar op dat moment vraagt jouw kind juist veel aandacht. Het inslapen gaat moeizaam, omdat jouw kind nog allerlei gevoelens van overdag te verwerken heeft. Of omdat er enge monsters op de kamer zitten.
  • Buikpijn, hoofdpijn en andere pijnen keren regelmatig terug bij jouw kind. De huisarts heeft er al medisch naar gekeken en er blijkt niets aan de hand te zijn. Jij maakt je zorgen over jouw kind. Is er op school iets aan de hand? Word je kind gepest? Heeft hij wel voldoende vriendjes? Je blijft er toch over piekeren.
  • Ik kan het niet! hoor je jouw kind regelmatig zeggen. Je ziet jouw kind worstelen met de spreekbeurt op school en bij de sportclub staat hij altijd achteraan. Je gunt jouw kind een meer ontspannen houding. Je herkent dit bij jezelf van vroeger en wil dit graag voorkomen bij jouw kind. Maar hoe?
Wat kun je bereiken met integratieve kindertherapie?

Het boos zijn van jouw kind beter begrijpen. Je weet hoe jezelf rustig kunt blijven en hoe jouw kind anders kan reageren. Hierdoor zullen de boze buien afnemen.

’s Avonds lekker ontspannen op de bank zitten, omdat jouw kind weet hoe hij in slaap kan komen. Hierdoor zal er meer rust in het gezin ontstaan en ook meer tijd voor jezelf.

Een kind dat lekker in zijn vel zit. Hierdoor zal hij nieuwe uitdagingen aan durven gaan en eigen keuzes durven maken. Dat geeft jou de ruimte om te genieten van jouw kind. Je kunt jouw zorgen beter loslaten en vertrouwen hebben in de toekomst. Ook als het weer een keer tegenzit. Jij weet ondertussen hoe je ermee om kunt gaan.