wat is integratieve
kindertherapie?

Integratieve kindertherapie is een kortdurende en intensieve vorm van psychotherapie voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. (het basisschoolkind) Ieder kind is uniek! Hierdoor is iedere begeleiding een eigen proces voor ieder individu. Het kind staat centraal tijdens de begeleiding en bepaalt zelf het tempo. De therapeut handelt vanuit het belang van het kind.

Integratief betekent dat de therapeut gebruik maakt van verschillende verklaringsmodellen en behandelmethoden. Niet het systeem of de visie van de therapeut staat centraal, maar de klacht van het kind. Deze aanpak geeft kinderen de mogelijkheid om verantwoording te nemen voor hun problemen en deze op een eigen, unieke wijze op te lossen.

Samen met het kind onderzoekt de therapeut de klacht van het kind (en indirect ook datgene waar de ouder(s) tegenaan lopen. De therapeut richt zich op de binnenwereld van het kind, de relaties binnen het gezin en op de relaties in de buitenwereld, zoals bv. school, familie en vriendjes. Wat is er aan de hand en van welke hulpbronnen kan het kind gebruik maken om de klacht op te lossen? Tijdens de therapie ontwikkelt het kind inzicht in zijn gedachten, gevoelens en gedrag en kan hierdoor zijn handelen veranderen.

Hoe werkt integratieve kindertherapie?

Aan de hand van verschillende spel -en/of gesprekstechnieken, afgestemd op de belevingswereld van het kind, kan de therapeut erachter komen waar het kind last van heeft en hoe het daarmee omgaat. Spelenderwijs laten kinderen zien wat er aan de hand is en welke oplossingen er zijn. De een speelt met ridders, de ander is de prinses. De een wil zijn gevoelens tekenen en weer een ander wil boksen tegen de boksbal. Ieder doet het op zijn eigen, unieke manier. De kindertherapeut sluit hierbij aan door middel van drama, naspelen van situaties, tekenen , spelvormen en verhalen. Er wordt gebruik gemaakt van gesprekstechnieken en knuffelbeesten. Er wordt soms een rollenspel gespeeld of de therapeut schrijft een verhaal waarin een boodschap verstopt zit. De aanpak is divers en wordt iedere keer op het kind afgestemd.

Ieder kind maakt zijn eigen keuzes in de therapieruimte. Sommige kinderen beginnen meteen te tekenen of te knutselen. Anderen willen alleen maar ‘gewoon’ spelen. Alles is mogelijk. Waar het uiteindelijk om gaat is dat het kind controle krijgt over zijn klacht, waardoor de belemmering wordt weggenomen en het kind weer vrij kan groeien en ontwikkelen.

Wanneer maak ik gebruik van integratieve kindertherapie?

Meestal merken ouders aan het gedrag van hun kind dat er iets aan de hand is. Dat kan van alles zijn.

Veel problemen gaan “vanzelf” weer over. Dit is niet altijd het geval. Als u zorgen heeft om uw kind en u komt er niet achter wat het is waar hij/zij last van heeft of het is moeilijk om hem/haar te helpen dan kunt u terecht in mijn praktijk. (De droomboom)

Mijn praktijk is er …..

 • …voor kinderen die gepest worden…
 • …voor kinderen met faalangst(en denken: ik ben dom, ik kan het niet)…
 • …voor kinderen die bang zijn…
 • …voor kinderen die verdrietig zijn…
 • …voor kinderen die niet kunnen slapen…
 • …voor kinderen die vaak ruzie hebben…
 • …voor kinderen die boos zijn…
 • …voor kinderen met gedragsproblemen…
 • …voor kinderen met emotionele problemen (te verlegen zijn, te vaak zenuwachtig zijn, onder- of overpresteren)…
 • …voor kinderen met buikpijn, hoofdpijn en andere pijnen waarbij een lichamelijke oorzaak is uitgesloten…
 • …voor kinderen met problemen mbt een bepaalde ontwikkelingsfase (problemen met eten, slapen, zindelijk worden)
 • …en voor ouders die willen dat hun kind zich weer gelukkig kan voelen

De opleiding Integratieve Kindertherapie

Met veel plezier heb ik de opleiding tot integratieve kindertherapeut gevolgd. De opleiding tot Integratieve Kindertherapeut aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam duurt 4 jaar. De opleiding is zo opgebouwd dat ik in het eerste jaar ben opgeleid tot Kinderpersonalcoach en tijdens het tweede jaar tot Kinderpersonalcounselor,  na mijn 3e jaar ben ik Kindermediator om vervolgens in 2017 af te studeren als Integratieve Kindertherapeut. In september 2019 start ik met een vervolg op deze opleiding. Ik ga me specialiseren tot puber/jongerencoach.

Tijdens de opleiding heb ik tevens de Basisopleiding Algemene Psychotherapie Wetenschappen gevolgd in het kader van het ECP-traject (European Certificate of Psychotherapy). Dit mede in het kader van eventuele vergoedingen van zorgverzekeraars.