Wat kun je doen als je gaat scheiden?

Maar liefst 70.000 thuiswonende kinderen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat is anderhalve maal een bomvolle Amsterdam ArenA. Twee derde van de kinderen (66%) gaat vervolgens bij de moeder wonen. Eén op de vijf kinderen (18%) ziet na de scheiding één van de ouders in het geheel niet meer. Tenslotte ervaart maar liefst één op de drie jongeren (33%) de scheiding als een vechtscheiding. Het zijn opmerkelijke statistieken die nopen tot voorzichtigheid. Hoog tijd dus voor waardevolle tips en concrete handvatten zodat kinderen niet de dupe worden van de scheiding van hun ouders.   

  

1.  Laat de eerste emoties wat zakken

Net als bij noodsituaties in het vliegtuig: help eerst jezelf en dan pas je kind. Je kind heeft niets aan ouders die nog zo uit balans zijn, dat zij hun eigen emoties niet onder controle hebben. Dat is iets anders dan dat je kind best mag zien dat jij ook verdrietig bent. Zie je het verschil? Zorg dus dat de eerste emoties bij jullie allebei wat zijn gezakt, voordat je het aan de kinderen vertelt.

2.  Stem het van te voren goed af

Met negatief zijn over de andere ouder help je je kind niet, een kind houdt immers van jullie allebei. Zorg voor een neutraal verhaal- zonder alle ins en outs- waarmee je de situatie duidelijk maakt. En oefen dit van te voren een paar keer samen met de andere ouder. Zeg bijvoorbeeld: “jij hebt ook vast wel eens een vriendje/vriendinnetje gehad waarmee je eerst heel graag speelde, maar waar je nu minder fijn mee kan spelen. Met dat vriendje/vriendinnetje speel je nu niet zo vaak meer. Zo is het bij papa en mama ook en daarom hebben we besloten om….”.

3.  Samen

Al gaan jullie uit elkaar als partners, als ouders blijven jullie voor altijd verbonden door de kinderen. Dat dit zo is, laat je gelijk zien door dit gesprek samen als ouders te voeren met jullie kinderen. Zorg dat alle kinderen bij dit gesprek aanwezig te zijn, leeftijdsverschil maakt niet uit. Het gaat erom dat jullie -nu als ouders- samen met de kinderen zijn.

4.  Neem de tijd

Kies een moment uit dat jullie niet gestoord worden tijdens het gesprek en er voldoende tijd is. Het begin van het weekend is een geschikt moment. Je kind heeft dan het hele weekend om van de eerste schrik wat te bekomen. Ook ben jij dan zelf waarschijnlijk vrij, waardoor je er die eerste dagen optimaal kunt zijn. Wel zo fijn.

5.  Neem gevoelens serieus

Elk kind reageert anders, houd daar rekening mee. Boosheid, huilen of doen alsof het er niet is, zijn hele normale reacties. Emoties mogen er zijn. Ga niet, hoe goed bedoeld ook, vertellen dat het allemaal wel meevalt. Of benoemen wat de voordelen zijn, zoals: “je gaat straks wél twee keer op zomervakantie”. Je kind kan dan het idee hebben dat zijn of haar gevoelens niet serieus genomen worden. Dit kan de verwerking van de scheiding juist lastiger maken. En dat is wel het laatste dat je wilt.

6.  Geen schuld

Vaak zijn ouders voorafgaand aan de scheiding wat sneller prikkelbaar. Kinderen kunnen dan ook denken, dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Als zij dit zelf aangeven, leg dan uit dat dit niet zo is. Maar ga aan de andere kant niet uit jezelf meedelen, dat zij aan de scheiding niets kunnen doen. Het kan ook heel goed zijn dat jouw kind zich helemaal niet schuldig voelt en dan breng je hem of haar juist op ideeën.

7.  Leg uit wat niet verandert!

Houvast is voor kinderen, nu er al zoveel verandert, ontzettend belangrijk. Zij zullen dan ook vragen hoe het verder gaat. Geef eerlijk antwoord op al die vragen en maak het niet mooier dan het is. Je kind moet je juist nu op je woord kunnen geloven. Weet je al dat bepaalde dingen zoals de school of het huis hetzelfde zullen blijven, vertel dat dan.

Én je kunt natuurlijk niet vaak genoeg herhalen: “papa en mama blijven van jullie houden en staan altijd voor jullie klaar. Dat verandert nooit!”

8.  Blijf praten

Tot slot: blijf praten met je kind om zo helder te krijgen wat hij of zij nodig heeft. Dat kan ook als je samen in de auto zit of bijvoorbeeld de vaatwasser in ruimt, zo maak je het niet te zwaar. Of lees er een boek over met je kind. Er zijn heel veel goede (prenten)boeken geschreven, die kinderen ook beter laten begrijpen wat een scheiding betekent.

            

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *