Luisteren naar jouw puber. Hoe je dat nu eigenlijk?

Hoe lastig is het als je puber niet naar je luistert? Jij wil als ouder graag weten hoe het op school gaat of waarom hij niet meer naar de sportschool gaat. Maar je krijgt alleen een mmmmmh te horen of jouw kind kijkt naar zijn telefoon en hoort je maar half. Jij begint je te irriteren en al snel belanden jullie in boze reacties naar elkaar. Dit is niet wat je wil. Maar hoe dan wel?

Goed luisteren begint bij jezelf. Stel je open voor wat je puber op dat moment nodig heeft. Dwaal in je hoofd niet af naar vorige keren of eerdere ergernissen. Dan beïnvloed je meteen al de stemming. Ga niet analyseren waarom je puber zich zo gedraagt en spreek dat zeker niet uit naar jouw kind. Probeer te achterhalen wat zijn gevoelens en behoeften zijn. Blijf in het moment.

Geef geen mening. Oordeel niet en kom niet direct met bezwaren, maar wees nieuwsgierig en stel vragen. Voorbeeldvragen kunnen zijn: Wat bedoel je precies? Vertel eens wat meer? Begrijp ik het goed…? Wat betekent het voor jou? Zijn er nog andere manieren om hiermee om te gaan? Klopt het dat je me nu dit vraagt? Dus je hebt je… (zus en zo) gevoeld? Wil je nog iets zeggen?

Door eerst met je puber mee te gaan, zal deze zich gehoord en begrepen voelen. Dat is iets waar ieder mens behoefte aan heeft: werkelijk gehoord worden zonder veroordeeld te worden. Een goede luisteraar stimuleert degene die vertelt. Dit maakt het voor je puber gemakkelijker om daarna jou te volgen.

3 Tips voor een beter gesprek met jouw puber.

  1. Wil je een gesprek met je puber voeren? Ga er niet speciaal voor zitten, en zeker niet pal tegenover elkaar. Kies een moment uit dat ongedwongen lijkt, en waarbij je naast elkaar bent. Bijvoorbeeld in de auto, als je de hond uitlaat, of tijdens het koken. Voor de meeste jongeren is het gemakkelijker communiceren als ze de ander niet recht aan hoeven te kijken.
  2. Stel open vragen en luister. Parkeer jouw eigen mening. Wil je toch tips delen? Vraag jouw puber dan of hij een tip kan gebruiken. Wil hij dit niet? Dan kun je zeggen, dat jij zo’n situatie ook al eens hebt meegemaakt en indien jouw puber er meer over wil weten, dat hij dat dan altijd aan jou kan vragen. Zo creëer je ruimte om op een ander moment nog eens terug te komen op dit onderwerp of bied je de gelegenheid aan jouw kind om zelf met vervolgvragen te komen. Een onderwerp van tv benoemen kan ook een ingang zijn om een gesprek te starten. Bijvoorbeeld: ik hoorde laatst op tv, dat jongeren zich zo eenzaam voelen. Herken jij dit ook? Of ken je kinderen in jouw klas, die daar last van hebben? Kijk wat jouw kind erover kwijt wil.
  3. Houd het gesprek kort. Probeer aan te voelen of het onderwerp nog boeit. Sluit het anders af en kom er op een ander moment nog eens op terug. Benoem dit ook. Ik zie, dat je op dit moment vol zit of je aandacht er niet bij kunt houden. Ik kom er binnenkort op terug. Je hebt dan al een zaadje geplant en kan er dan op een ander moment op terugkomen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *