Goede voornemens 2022


Het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen tijd voor goede voornemens.
Je kent het vast wel: ik ga stoppen met roken, ik ga minder snoepen, ik ga meer tijd voor mezelf nemen, ik ga vaker tijd met mijn kinderen doorbrengen, etc. etc. 

Dit jaar denk ik graag met je mee als het om goede voornemens gaat. Heb je er weleens aan gedacht om jouw kind duurzaam op te voeden. 

Duurzaam opvoeden is belangrijk voor de toekomst van jouw kind. Het gaat niet goed met onze aarde. Kijk maar naar de bosbranden, hitterecords, droogte, overstromingen en hevige stormen. Als we willen dat onze kinderen kunnen genieten van onze mooie wereld dan moeten we er zuinig op zijn. Duurzaam opvoeden betekent dat je je kind bewust maakt van jouw leefstijl op aarde. Je maakt kinderen bewust van hun ecologische voetafdruk. Kleine beetjes, kunnen al verschil maken. Denk aan afval scheiden, minder vlees eten, niet altijd maar nieuwe spullen kopen en vaker de fiets pakken. 
Hier volgen een paar tips hoe je aandacht kunt besteden aan duurzaamheid met jouw kinderen.

Tip 1: praat met jouw kind over duurzaamheid.

Maak het onderwerp niet te groots. Sommige kinderen worden erg bang of verdrietig wanneer je het te heftig brengt. Vertel je kind over onze wereld, de natuur en klimaatverandering. Sluit aan bij de leeftijd van je kind. Wees eerlijk en beantwoord de vragen van jouw kind, maar blijf positief over de toekomst. Het is nl wel hun toekomst! 

Tip 2: leef je kind voor.
Bijvoorbeeld door afval te scheiden of speelgoed weg te geven of te verkopen op de rommelmarkt, zodat het hergebruikt kan worden. Geef kleding door en neem zelf ook kleding aan van anderen. Of houd een keer een speelgoed- of boekenruilmiddag.

Tip 3: geef eens een duurzaam cadeautje.
Kijk of je een zelfgemaakt cadeautje weggeeft. Of denk aan een beleveniscadeautje, een uitje naar de speeltuin of het zwembad. Maak kinderen bewust van leuke ervaringen. Samen leuke dingen doen met elkaar geeft een goed gevoel en je maakt een herinnering. Deze herinnering blijft langer bestaan dan die nieuwe broek, die je hebt gekocht. Die is na 1x wassen al veel minder interessant. Of ga eens lekker knutselen met afvalmateriaal. Daar kun je ook hele leuke dingen van maken. 

Ik wens je succes bij het maken van goede voornemens. Of ga je gewoon door waar je in 2021 was gebleven? Dat kan natuurlijk ook.

Ik wens je wel af en toe een reflectiemomentje. Dat kan je helpen om anders naar een (opvoed)situatie te kijken. 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *