Help! Er zit een monster onder mijn bed. (10 tips voor angstige kinderen)
Veel kinderen zijn bang voor spoken, de tandarts, een spin, een hond, een spreekbeurt of bang om fouten te maken. Angsten komen veel voor bij kinderen. Ze horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Sommige kinderen zijn van nature angstiger aangelegd dan andere kinderen. Ook speelt mee wat je kind heeft meegemaakt en hoe angstig je zelf bent. Lees hier hoe je kunt omgaan met bange kinderen. Hoe kun je je kind helpen om angsten niet te groot te laten worden?
Angsten per leeftijd
Op elke leeftijd komen angsten voor. Dit komt door de verschillende ontwikkelingsfases waar je kind doorheen gaat. Het is dus heel normaal en niet iets om je meteen zorgen over te maken. Een baby kan bang zijn voor harde geluiden en heeft vaak een periode last van verlatingsangst. Peuters en kleuters hebben veel fantasie waardoor angsten ontstaan. Ze denken dat spoken, monsters of heksen echt bestaan en kunnen bang worden in het donker. Een kind op de basisschool kan last krijgen van faalangst en ze kunnen bang zijn om een dierbaar iemand te verliezen. Dit komt doordat ze gaan beseffen dat iedereen ooit dood gaat. Voor pubers zijn leeftijdgenoten belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om er niet bij te horen.
Tips voor ouders van bange kinderen
Als angsten groter worden dan is het handig te weten hoe je ermee kan omgaan. Hieronder vind je 10 tips hoe je als ouder kan voorkomen dat de angst van je kind groter wordt:
1. Geef de angst niet te veel aandacht. De meeste dingen zijn een kwestie van gewoon doen. En ja ook volwassenen vinden sommige dingen nog erg spannend. Het helpt om het “gewoon” aan te gaan en te ontdekken, dat het eigenlijk best meevalt.
2. Neem je kind mee naar spannende situaties, zo kan je kind eraan wennen. Demonstreer hoe je zelf omgaat met die bepaalde situatie en neem je kind hierin mee. Stap voor stap. Ga niets forceren.
3. Vertel je kind op tijd als er iets spannends gaat gebeuren en praat er samen over. Een weekkalender geeft kinderen overzicht, zodat ze voorbereid kunnen worden op nieuwe situaties.
4. Geef je kind een eerlijk beeld van de spannende situatie. Praat over de enge dingen die kunnen gebeuren, maar ook over de positieve dingen.
5. Benader iets spannends als iets positiefs. Zie het als een kans voor je kind om iets nieuws te leren of om te laten zien hoe dapper hij is.
6. Geef het goede voorbeeld door zelf dapper te zijn. En is de ene ouder dapperder dan de andere ouder. Zet dan je kwaliteiten in. Zie het wel als een uitdaging om ook jouw angsten aan te gaan. Ook al is dat om een spin te vangen, doe met jouw kind mee. Durf zelf ook te groeien.
7. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bange gevoel niet. Benoem dat je ziet dat je kind bang is. Erken dat gevoel en zoek dan samen oplossingen om het bange gevoel aan te durven gaan.
8. Als je kind echt niet durft, bedenk dan kleine, haalbare stappen. Een spreekbeurt kun je samen goed voorbereiden en kan eerst geoefend worden voor papa of mama en zo kan de kring groter gemaakt worden tot het in de klas doen van jouw spreekbeurt.
9. Geef je kind de ruimte om elke stap zelf te nemen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen. Ook al gaat het zelf doen veel sneller, gun je kind die leerruimte.
10. Geef je kind een compliment en laat voelen hoe trots je bent. Zorg ervoor dat je een goed compliment geeft, zodat je kind er niet onzeker van wordt, maar zich juist sterk voelt. Ook bij een kleine stap is een compliment op zijn plaats. Het is namelijk een klein stapje naar het grotere geheel.
Wat is jouw 1e stap om jouw kind te gaan helpen?
Als angsten niet overgaan …….
Meestal gaan de angsten na een bepaalde periode vanzelf weer over. Als dat niet het geval is ondanks dat je deze tips hebt toegepast, dan is het goed om hulp in te schakelen. Zeker als de angsten je kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling.
Twijfel je of dit nodig is of wil je graag persoonlijke tips voor jouw kind, neem dan contact op en ik help jou en je kind graag verder!