Met deze tips kun je met jouw tiener makkelijker over seks praten

Door te praten over seksualiteit leren jongeren zichzelf beter kennen. Ze ontdekken wat hoort en wat niet hoort. Ze worden zich bewust van hun gedrag, leren wat de feiten en fabels zijn én ontwikkelen een eigen visie.

Maar hoe praat je met tieners over seks?

6 tips:

  1. Laat weten dat het oké is om het awkward te vinden. Veel mensen vinden praten over seks ongemakkelijk, omdat het persoonlijk is. Tieners voelen zich vaak extra onzeker en twijfelen of ze wel “normaal” zijn. Maar we zijn allemaal verschillend en juist dat is helemaal normaal.
  2. Wees neutraal. Laat weten dat alles gezegd kan worden en dat je nergens over oordeelt. Natuurlijk met uitzondering van dingen die wettelijk strafbaar zijn.
  3. Vertel ze de upside. Meer leren over seksualiteit geeft jongeren zelfvertrouwen en helpt ze meer plezier te hebben in hun ontdekkingsreis.
  4. Stel wat lastige vragen en pak wat bredere onderwerpen. Zoals vb. Wat is het verschil tussen een vulva en een vagina? Zo ontdekken ze dat er nog veel te leren is of ontdek jij dat ze al veel weten. Leg ook uit dat iedereen een leven lang leert over seks. Andere gespreksonderwerpen kunnen zijn: porno kijken (per ongeluk of kijken omdat het spannend is), grenzen bewaken tijdens de seks, doe het veilig en je mag ervan genieten. Genoeg om over te praten dus.
  5. Luister écht. Pubers zijn extra gevoelig voor de mening van anderen. Vaak zijn ze bang voor afwijzing. Luister goed naar ze – ook als ze stoer doen – vraag door en erken hun gevoel. Geef ze ruimte en begrip.
  6. Deel een eigen ervaring. Zo laat je zien dat je ooit een van hen was en dat seks iets is dat we leren. Je hoeft je niet volledig bloot te geven. Jij bepaalt wat je wel en niet deelt.

Vind je het moeilijk om over dit onderwerp te beginnen? Pik een nieuwsitem uit waarin bv over naaktfoto’s delen wordt gepraat. Dan kun je vanuit de actualiteit een bruggetje maken. Of wanneer je hoort dat jouw kinderen met vrienden praten over dit soort onderwerpen. Of laat het boekje dance4life rondslingeren in huis. De gids, die jou handvaten geeft om in gesprek te gaan. Gratis aan te vragen bij dance4life.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *