Wat je moet weten als je gaat verhuizen met kinderen

Voor de meeste mensen, en zeker voor kinderen, is een verhuizing een indrukwekkende gebeurtenis. Hoe het is voor je kind hangt onder meer af van zijn leeftijd en de reden van de verhuizing. Hier vind je tips voor een zo soepel mogelijke overgang als je gaat verhuizen met kinderen.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor een verhuizing met kinderen– positief (jullie hebben een beter huis gevonden) of negatief (zoals een scheiding of ontslag). En wat voor jou positief is, hoeft dat voor je kind niet te zijn. Leg uit waarom jullie gaan verhuizen en breng het nieuws op een positieve manier. Als jij laat merken dat je het ziet zitten, kan je kind erop vertrouwen dat er iets goeds gebeurt en wordt hij misschien nieuwsgierig of zelfs enthousiast. Reageert je kind boos of verdrietig, heb dan ook aandacht voor zijn gevoelens.

Vertel je kind niet te vroeg over de verhuisplannen. Tijd is voor jonge kinderen een abstract begrip en het kan onzeker maken als het onduidelijk is wanneer jullie gaan verhuizen en waarnaartoe precies. Breng het nieuws pas als je een geschikt huis hebt gevonden. Plak een sticker bij de verhuisdatum op een kalender, zodat je kind (samen met jou) de dagen kan tellen. Zo maak je het visueel voor hem hoe lang het nog duurt tot jullie naar het nieuwe huis gaan.

Eerste verkenning

Neem je kind regelmatig mee naar het nieuwe huis en laat hem uitgebreid zijn nieuwe kamer zien. Je kunt je kind ook laten helpen met klussen. Zet je perfectionisme aan de kant en laat hem een stukje muur verven.

Gaat je kind naar een andere school? Wees net zo zorgvuldig in je schoolkeuze als bij zijn vorige school. Neem je kind mee en regel als het kan een wendag. Informeer ook naar de lessen. Zijn ze op de nieuwe school verder met rekenen, gebruiken ze andere lesmethodes? Het is handig dat je kind dat weet. Het is al spannend genoeg om een plek te veroveren in een klas waarin iedereen elkaar al kent. Verwarring over de manier van lesgeven helpt dan niet. Bespreek met de leerkracht hoe je kind hierbij kan worden begeleid.

Alles nieuw, of liever niet?

Voor kinderen is fijn als bij een overgang naar een nieuwe situatie zoveel mogelijk vertrouwd blijft. Een verhuizing is dus niet het beste moment om ook maar meteen een nieuw, groter bed voor je kind te kopen. Wil je toch dingen veranderen in zijn kamer, dan helpt het hem als hij mag meebepalen. Geef hem bijvoorbeeld de keuze tussen een aantal kleuren gordijnen die je hebt uitgezocht. Het gaat er vooral om dat hij het gevoel heeft dat hij invloed heeft en dat niet zomaar alles voor hem wordt besloten.

Afscheid nemen

Het is begrijpelijk als je kind niet enthousiast is over de verhuizing. Probeer het niet meteen goed te praten, maar geef hem de ruimte om zijn gevoelens te uiten. Toon begrip, luister naar hem en erken zijn gevoelens. Heb je het idee dat hij zich genoeg heeft kunnen uiten en dat hij zich gesteund voelt door jou, dan kun je samen bedenken of er misschien ook leuke kanten zijn aan het verhuizen, het nieuwe huis of de nieuwe omgeving.

Afscheid nemen is belangrijk bij een verhuizing met kinderen. Laat je kind trakteren op de kinderopvang of op school, ga even langs bij bekenden in de buurt, misschien wil je kind ze een tekening brengen. Je kunt ook samen een fotoboekje maken met herinneringen. Daar kan je kind af en toe in kijken als jullie in het nieuwe huis wonen.

Regel op de dag van de verhuizing oppas voor je kind. Zorg dat dit iemand is bij wie hij zich vertrouwd voelt. Een kind heeft er niets aan om de hele tijd bij de verhuizing aanwezig te zijn, dat geeft hem eerder extra onrust. Laat hem zijn meest dierbare spulletjes zelf inpakken en bij zich houden. Dan kan hij deze op een later moment zelf verhuizen.

In het nieuwe huis

Hanteer zoveel mogelijk de vertrouwde rituelen in het nieuwe huis. Al is de situatie nog niet gewoon, jullie vaste gewoontes geven je kind houvast. Misschien vindt je kind de eerste dagen tussen de dozen juist een leuk avontuur, maar na een tijdje kan hij toch een terugslag krijgen. Hij realiseert zich dan pas dat jullie echt in het nieuwe huis blijven. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om na de verhuizing voor rust en regelmaat te zorgen en de dagen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Daarmee geef je je kind zijn veilige basis terug, die door de verhuizing tijdelijk wat onzeker voor hem voelt.

Verken met je peuter het hele huis, de tuin, maar ook de buurt: wat is de kortste weg naar de supermarkt en waar is de speeltuin? Het helpt allemaal bij het wennen. Gaat je kind naar school, stimuleer hem dan om nieuwe klasgenootjes uit te nodigen en houd contact met de leerkracht over hoe het wennen gaat.

Heeft je kind veel heimwee naar zijn oude huis, regel dan dat hij met kinderen uit jullie oude buurt kan spelen of ga er nog eens langs. Heb aandacht voor zijn gevoel, geef het de tijd en blijf ook de voordelen benadrukken: ‘Heerlijk hè, dat je hier gewoon op straat kunt spelen!’ Misschien maak je je zorgen, maar bedenk ook wat je kind hier allemaal van leert: een verhuizing kan kinderen flexibeler maken en ervoor zorgen dat ze openstaan voor veranderingen. Als je kind eenmaal is gewend aan zijn nieuwe plek, weet hij dat een verandering uiteindelijk goedkomt en misschien zelfs wel heel leuk is.

Tips om soepel te verhuizen met kinderen

Hier nog even een opsomming van de belangrijkste punten:

  • Vertel je kind pas als de verhuisplannen concreet zijn dat jullie naar een ander huis gaan. Dus niet als je alleen nog een verhuizing overweegt of zoekt naar een ander huis. Dat is verwarrend voor een kind.
  • Verken samen de nieuwe omgeving, neem een kijkje op de nieuwe school.
  • Laat je kind zelf verf en leuke spullen voor zijn nieuwe kamer uitzoeken.
  • Vertel de huidige leerkracht ruim op tijd over de verhuizing. Heeft je kind er moeite mee en uit hij dat met bepaald gedrag, dan snapt de leerkracht wat er aan de hand is. Misschien kan de klas een afscheidsboekje maken.
  • Zorg zo lang mogelijk voor ten minste één rustige plek (zonder verhuisdozen en rommel) in het oude huis.
  • Maak een doos met vertrouwde spullen van je kind: een favoriet boek, speelgoed of lampje. Zorg dat je kind deze doos meteen ziet in het nieuwe huis. Laat hem ook zelf zijn belangrijkste spulletjes in een koffertje stoppen en bij zich houden.
  • Geef eventueel een afscheidsfeestje en laat je kind trakteren op de opvang of in de klas.
  • Regel voor de verhuisdag oppas, breng je kind naar iemand bij wie hij zich vertrouwd voelt.
  • Maak in het nieuwe huis zo snel mogelijk de kamer van je kind op orde, zodat hij een fijne eigen plek heeft.
  • Bespreek de leuke en vervelende aspecten van de verhuizing en let op de non-verbale communicatie van je kind. Vraag of hij het leuk vindt, of spannend, zo help je hem zijn gevoel te uiten. Geef hem bevestiging: jullie kunnen dit samen en je bent er voor hem.
  • Nodig vriendjes uit zijn oude klas of buurt uit in het nieuwe huis.
  • Kinderen, kunnen in een nieuwe situatie extra behoefte hebben aan de nabijheid van hun ouders. Knuffel veel, maak echt contact, neem rustig de tijd bij het naar bed brengen, slaap eventueel bij je kind tot hij gewend is aan alle nieuwe geluiden en schaduwen: het versterkt het gevoel van veiligheid, waardoor het wennen makkelijker gaat.

Wat als het niet beter gaat?

Het kan zijn dat je kind na de verhuizing slechter gaat slapen, weer in bed of in z’n broek gaat plassen, minder goed eet, of gedrag laat zien dat je niet gewend was. Hij kan extra druk zijn of juist erg stil, vaak moeten huilen of prikkelbaar of agressief zijn. Dat kan betekenen, dat hij het moeilijk heeft met de verhuizing. Hij moet de overgang verwerken en wennen aan de nieuwe situatie. Wees alert op deze signalen, vooral als de reden van de verhuizing niet leuk was of als jullie ver bij zijn oude vertrouwde omgeving vandaan zijn gaan wonen. Je helpt je kind door geduldig te blijven, begrip te tonen en voor geborgenheid te zorgen. Gaat het na een tijdje niet beter, dan kun je altijd contact met me opnemen.

Bron: opvoedadvies.nl