Heb jij ook een kind, dat nu door de Coronamaatregelen wat vaker achter zijn playstation, telefoon of laptop zit? Maak jij je zorgen of je kind gameverslaafd is? Wil je dat hij/zij wat vaker buiten gaat spelen? Of denk je dat jouw kind er gewelddadig van kan worden?

Hier volgen een aantal do’s en don’ts om irritaties thuis te voorkomen en de band met je kind te versterken.

Do’s

  • Vraag aan je kinderen welke games ze spelen. Kijk eens een keer mee of speel een van de spellen eens samen. Bekijk filmpjes op youtube over de games. Dat geeft jouw inzicht in het type spel en de omgeving waarin jouw kind zich regelmatig bevind. Ook krijg je dan beter zicht op de spellen en of ze bij de leeftijd van jouw kind passen. En je zult er verrassend leuke gesprekken met jouw kind over kunnen hebben.
  • Zorg 5 a 10 minuten voor je gaat eten, dat je kind gaat afronden. (of een half uur van te voren, zodat er bv nog één spelletje fortnite gespeeld kan worden) Vergeet niet dat gamebouwers de games zo maken, dat het lastig is om te stoppen. Je moet steeds nieuwe levels behalen. En als je voortijdig moet stoppen, ben je vaak je vorderingen kwijt. Je kunt ook aan je kind vragen wat hij/zij kan doen om toch te stoppen op een moment, dat jullie willen gaan eten.
  • Spreek samen met jouw kind beeldschermtijd af. Dit is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind. Hoeveel tijd verantwoord is voor jouw kind, hangt af van de volgende factoren: het soort game, de persoonskenmerken van jouw kind en de andere activiteiten die hij/zij onderneemt op die dag. Een kind, dat in de avond nog gaat sporten, kan bijvoorbeeld in de middag nog even gamen. Zorg ook, dat je geen vaste patronen ontwikkelt, zodat je geen verwachtingen schept bij jouw kind.

Don’ts

  • Probeer niet steeds negatief te reageren op het gamen. Jouw kind voelt zich hierdoor steeds afgewezen en zal zich harder gaan verzetten. Toon interesse en probeer de dilemma’s te bespreken en samen afspraken hierover te maken.
  • Zeg niet steeds: ga buiten spelen, dat is veel gezonder. Het draait natuurlijk wel om de balans in: sport-spel-school-slaap-sociaal. Die balans zoeken, doe je samen. Als je kind goed slaapt, voldoende tijd aan school besteed, sport en afspreekt met vriendjes dan blijft er  vast en zeker nog voldoende tijd over om te gamen.
  • Als ouder de hele dag op je telefoon zitten of zelf veel gamen. Kinderen kopiëren dit gedrag, wat ze jou als ouder zien doen vinden ze normaal. Geef daarom het goede voorbeeld: zeker tijdens het eten de telefoons aan de kant en tijdens de sociale contactmomenten.

Leestip: Mijn gamende kind. Schrijvers: Koen Schobbers en Deirdre Enthoven