Met deze tips kun je voortaan altijd lekker slapen.

Door het vele binnen zitten, minder (of niet kunnen) sporten, een ander levensritme, thuisonderwijs en andere Coronamaatregelen kan het voorkomen, dat het slaapritme van jou of jouw kind verstoord raakt. Goed slapen is net zo belangrijk als ademhalen. Door te weinig slaap kun je je minder concentreren, kun je sacherijnig worden of je de hele dag moe voelen. Hoe kun jij of jouw kind weer lekker slapen?

Lees dan snel de volgende tips:

Tip 1 Zorg voor een vast bedritueel

Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. (volwassenen meestal ook) Zorg voor een vast bedritueel. Bijvoorbeeld: douchen, pyama’s aan, tandenpoetsen, lekker voorlezen en dan gaan slapen. Maak hier tijd voor, zodat er voldoende tijd is om afscheid te nemen van de dag.

Tip 2 Ontspan

Zorg voor een rustige, fijne slaapplek. Laat jouw kind meedenken over de inrichting, zodat het echt zijn/haar plekje is. Lees een boek voor aan jouw kind of doe samen een ontspanoefening. Dit zorgt ervoor, dat jouw kind zijn gedachten los kan laten, zijn lijf kan ontspannen. Een fijne voorwaarde om in slaap te kunnen komen. Je hebt allerlei apps met ontspanningsoefeningen of voorleesverhalen, die je helpen bij het ontspannen. Maar een zelfverzonnen verhaal over allerlei dieren kan net zo effectief zijn om van je hoofd tot aan je tenen te kunnen ontspannen. Nieuwsgierig naar een voorbeeldverhaal? Stuur een e-mail en ik stuur je het verhaal toe. ([email protected])

Tip 3 Ga naar buiten

Ga iedere dag minsten 1x naar buiten. Stimuleer je kind om buiten te spelen of loop na het eten nog even een blokje om. Dit laatste is ook gezellig om samen even bij te kunnen kletsen. Bespreek de fijne en minder fijne momenten van de dag. Zoek oplossingen voor de minder fijne momenten, zodat jouw kind ze makkelijker los kan laten. Vlak voor het slapen gaan, kan dit nare gevoelens oproepen. De fijne momenten kunnen juist een fijn gevoel geven net voor het slapen gaan. Herhaal die dus nog een keer.

Tip 4 Ga offline

Ga een uur voor het slapen gaan offline. De prikkels van de game of het blauwe licht van het scherm zorgen ervoor, dat jouw lichaam wakker blijft. Neem een lekker warm bad, lees een boek of luister lekker naar muziek. Dat kan ervoor zorgen, dat je eerder slaperig word en beter kan slapen.

Tip 5 Zet een raam op een kier

Een ander goed idee is om een raam op een kiertje te zetten. Een goede ventilatie zorgt voor een frisse kamer waardoor je dieper slaapt. Ook kan het helpen om rustig op je rug te gaan liggen en heel bewust te letten op jouw buikademhaling. Adem rustig in door je neus en blaas de lucht weer uit door je mond. Door de focus op jouw ademhaling kunnen ook de piekergedachten verdwijnen. Je kunt maar met een ding tegelijk bezig zijn.

Tip 6 Piekergedachten stopzetten

Als je voor het slapen gaan nog een vol hoofd hebt en je moet steeds maar aan dat huiswerk denken wat je nog moet maken of aan jouw vriendje dat boos weg is gelopen. Leg dan een notitieboekje naast je bed en schrijf of teken daar alles in wat jou op dat moment nog bezig houd. Laat dan die gedachten in dat boekje staan en leg je hoofd lekker te rusten op jouw kussen. Neem een vast moment op de dag om naar al die piekergedachten in dat boekje te kijken. Ga dan na of je ze weg kunt gooien of dat je er nog iets mee wilt gaan doen. Los het op en scheur daarna die piekergedachten alsnog weg. Wat heerlijk, een leeg boekje en een leeg hoofd.

Tip 7 angsten voor monsters of dieven aanpakken

Zorg dat het veilig is op de slaapkamer van jouw kind. Heeft jouw kind bepaalde angsten in het donker? Een nachtlampje of een fijne knuffel kunnen al uitkomst bieden. Ga overdag in gesprek over de angsten in de slaapkamer en bedenk samen leuke, creatieve oplossingen om de monsters aan te pakken. In mijn praktijk heb ik al verschillende leuke avonturen mogen beleven en hebben we spokenvallen, dievenalarmen en boze monstersdrankjes gemaakt om met succes deze engerds weg te jagen. Jouw kind heeft vast ideeën wat bij hem/haar werkt.

Slaap lekker! En wees vooral nieuwsgierig naar wat jouw kind nodig heeft.