Wat niemand je vertelt over het Sinterklaasfeest!

Binnenkort is het weer zover. Sinterklaas komt weer aan in Nederland. De meeste kinderen genieten volop van Sinterklaas, maar er zijn ook veel kinderen die het heel spannend vinden.

Herken je de volgende situaties?

  • Mijn kind slaapt minder goed.
  • Mijn kind is veel drukker dan anders.
  • Mijn kind luister minder goed naar mij.
  • Mijn kind raakt overprikkelt.

Probeer je dan eens in te leven in jouw kind. Wat gebeurt er met jou als er onbekende mensen (zwarte pieten) je huis binnen komen of een onbekende man (Sinterklaas) alles van je weet en je ook regelmatig een feestje hebt met cadeautjes. Een beetje gezonde spanning is prima, maar soms levert het zoveel stress op dat het niet meer leuk is. In deze blog lees je wat jij kunt doen om je kind te helpen. Hoe verminder je de spanning? Hoe zorg je ervoor dat je kind kan genieten van Sinterklaas? En hoe maak je bewuste keuzes?

Lees de 5 tips voor een gezellige Sinterklaas!

Tip 1: Voorspelbaarheid

Voorspelbaarheid is heel belangrijk bij zo’n spannend, geheimzinnig feest als Sinterklaas. Bereid je kind voor op de intocht of de viering op school. Vertel wat er gaat gebeuren en wat er van je kind verwacht wordt. Wees duidelijk over wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten. Een aftelkalender helpt bij het geven van voorspelbaarheid. De kalender geeft overzicht en daarmee duidelijkheid en rust. En kinderen vinden het ook nog eens heel leuk om te doen.

Tip 2: Angsten wegnemen

Neem de angst van je kind serieus. Dwing je kind niet om Sinterklaas een hand te geven of op schoot te zitten als je kind dit heel spannend vindt. Zoek een plekje achterin en blijf erbij als dit mogelijk is. Als je kind het eng vindt dat Piet ‘s nachts in huis komt, zet de schoen dan bij de deur of in de garage. Zorg ervoor dat jouw kind zich veilig voelt.

Tip 3: Luisteren

Kan je kind niet slapen? Is hij of zij erg druk of merk je op een andere manier dat je kind angstig is?

Praat met je kind over zijn gevoelens. Probeer erachter te komen wat de stress oplevert, zodat je hier naar kan luisteren en je kind gerust kan stellen. Als je goed naar je zoon of dochter luistert, kun je makkelijker de angsten wegnemen.

Tip 4: Rust en ontspanning

Sinterklaas is een periode met veel prikkels, feestjes en snoepgoed. Probeer je kind voldoende te laten slapen, bouw rustmomentjes in gedurende de dag en ga lekker naar buiten om alle spanning eruit te rennen. Een boswandeling doet wonderen bij spanning!

Tip 5: Kijk verder dan lastig gedrag

Door de spanning kunnen kinderen erg ‘lastig’ zijn. Ze worden druk, luisteren minder goed en vragen veel aandacht. Kinderen kunnen nog niet goed vertellen dat ze het allemaal heel spannend vinden. Ze laten deze spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor te hebben. Dreig er niet mee dat ze geen cadeautjes krijgen als ze niet luisteren, of dat Sint ze meeneemt naar Spanje. Hiermee neemt de spanning alleen maar toe. Veel sinterklaasplezier!