Mindfulness, wat is het en wat kun je er als ouder mee?

Tijdens een tienminutengesprek op school krijg je te horen, dat jouw kind moeite heeft met concentreren. Je herkent het ook bij jezelf. Je bent snel afgeleid en hebt moeite met stilzitten. Maar wat kun je eraan veranderen? Hoe doe je dat dan? Kan mindfulness helpen? Wat is dat dan?

Mindulness is het ontwikkelen van bewuste, vriendelijke en niet-oordelende aandacht. Bewuste ademhaling hoort daarbij. Kinderen hebben al veel steun aan het feit, dat ze met ademhaling hun boos of bang zijn kunnen laten gaan. Ze ontdekken, dat ze rustig kunnen worden door bewust adem te halen. Adem 3 tellen in, 1 tel pauze en adem in 4 tellen weer uit. Herhaal dit tot je rustig bent geworden.

Als je als ouder mindfull kunt zijn, levert dat veel op. Juist voor kinderen, omdat ze zoveel kunnen leren van een ontspannen ouder. Kinderen hebben namelijk onzichtbare antennes die voelen of jij aan- of uitstaat. Zorg er zelf voor, dat jouw mobiele telefoon regelmatig uit gaat en je in het nu kunt leven. Zonder die externe prikkel zul je ontdekken, dat er ruimte komt voor andere dingen.

Om rustig aan de dag te kunnen beginnen, kun je het gouden kwartiertje invoeren. Sta een kwartiertje of een half uur eerder op dan de rest van het gezin. Start lekker rustig op in jouw eigen tempo. Neem de tijd voor jezelf: een lekker kopje koffie, een meditatie, een heerlijke douche. Dan kun jij er daarna helemaal zijn voor jouw kinderen. Zo ontstaat er minder of geen ochtendstress.

Doe eens lekker niets. Laat het idee los, dat je steeds iets met je kinderen moet doen. Ga even zitten en doe niets. Reik je kinderen niets aan en los niets op, maar laat je verrassen door wat er vanzelf ontstaat. Goede ideeën ontstaan vaak vanuit het niets. Kinderen kunnen op deze manier ook meer rust in zichzelf gaan vinden.