De hele dag door worden jij en jouw kind uitgedaagd door allerlei verschillende emoties. Het ene moment lig je samen op de grond van het lachen en nog geen 5 minuten later loopt jouw kind stampend en scheldend naar boven. Om jouw kind meer grip te geven op zijn emoties is het belangrijk om de gevoelens te zien en te erkennen. Wanneer kinderen hun gevoelens beter gaan begrijpen, leren ze er ook beter mee omgaan.

Hoe kun je dat doen?

Praat regelmatig over gevoelens. Tijdens het avondeten kun je vertellen over een situatie, die je hebt meegemaakt die dag en welke emotie je daarbij voelde. Zo hoort je kind, dat jij ook verschillende emoties hebt en hoe je ermee omgaat. Dat nodigt je kind ook uit om te vertellen over zijn gevoelens.

Leg in huis een setje met emotiekaarten weg. Bij hele jonge kinderen kun je beginnen met de basisemoties. (blij,boos,bang,bedroefd) Soms is het handiger om de juiste emotie op te zoeken op een afbeelding, omdat erover praten op dat moment even niet lukt. Of het is moeilijk om uit te leggen wat je precies bedoelt. Er zijn namelijk veel verschillende emoties. Zo kan je kind leren om welke emotie het gaat. Teleurgesteld is net even anders dan je afgewezen voelen.

Ook zijn er veel mooie boeken geschreven, die uitleg geven over al die verschillende emoties. Een paar voorbeelden: De kleur van emoties, draakje vurig, daantje het vulkaantje, willem is verdrietig, bang mannetje en help, ik voel zoveel. Een boek kan al veel herkenning geven of een mooi gesprek op gang brengen.

Filmtip: Inside out (binnenstebuiten). Deze film gaat over het gevoelsleven van een elfjarig meisje. Vijf basis emoties komen uitgebreid aan bod: blijdschap, woede, angst, afkeer en verdriet. Deze film kan inzicht geven in de binnenwereld van een kind. Zo kun jij met jouw kind ontdekken hoe de interne plattegrond van jouw kind eruit ziet. En dat kan op een dag steeds veranderen. Door er samen over te praten, erkenning te geven en samen op zoek te gaan naar oplossingen, ontstaat er meer grip voor jouw kind.