Aan tafel!

Met deze tips kun je voortaan gezellig eten met jouw gezin aan tafel.

Gezellig met het hele gezin eten aan tafel, dat willen we allemaal. Helaas blijkt de realiteit vaak anders. De diverse sporten en clubjes gooien roet in het samen eten en als het wel lukt, is de gezelligheid soms ver te zoeken. Toch is juist zo’n gezamenlijk maal belangrijk. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het stress verminderen, leiden tot gezonder eten, waardevolle gesprekken én door dit alles de familieband versterken. Hoe zorg je ervoor dat samen aan tafel eten echt een gezellig en waardevol moment wordt? Lees de volgende tips.

Bereid de kinderen voor. Voor veel kinderen is aan tafel komen ook echt schakelen. Zitten ze net lekker te spelen, roep jij dat het eten op tafel staat. Geef op tijd aan dat jullie bijna gaan eten. Zo weten kinderen niet alleen dat ze nog even hebben om verder te gaan waar ze mee bezig waren, maar ook dat het bijna afgelopen is. En zo kan het eetmoment voor iedereen op een ontspannen manier beginnen.

Tafelschikking. Veel kinderen hebben de behoefte aan een vaste plaats aan tafel. Dat geeft duidelijkheid en structuur. Maar nog veel belangrijker een goede tafelschikking zorgt ook voor de innerlijke rust aan tafel. Vader en moeder zitten naast elkaar als opvoedteam. (vader rechts en moeder links). Hierdoor wordt hun teamwork beter voelbaar. De kinderen worden op volgorde van oud naar jong vanaf vader ingedeeld. De jongste mag naast moeder zitten omdat deze vaak in de jongste jaren de meeste verzorging nodig heeft.

Kies een dagkok. Nog een goede manier om je kinderen voor te bereiden op het eetmoment, is om ze te betrekken bij de keuze van het menu of het koken zelf. Laat ze groentes wassen, een ei pellen, helpen met kloppen en roeren, het toetje versieren of de hele maaltijd klaar maken. Pas het aan bij de leeftijd.

Tafelgesprekken. Onderwerpen waar alleen de volwassenen over mee kunnen praten, maken het voor kinderen niet erg interessant aan tafel. Dus zorg ervoor dat zij ook mee kunnen praten. De vragen ‘hoe was jouw dag?’ of ‘hoe was het op school?’ leveren meestal de geijkte antwoorden ‘goed’ of ‘oké’. Zoek regelmatig wat andere gespreksstof op, door vragen alsWat was het leukste wat je vandaag gedaan hebt? Wie heeft je vandaag aan het lachen gemaakt? Of doe eens een vragenrondje. Om de beurt stelt iemand een vraag aan steeds weer iemand anders. Zodat iedereen aan de beurt komt. Ook emotieplaatjes kunnen op tafel gelegd worden, zodat iedereen aan kan geven hoe hij zich voelde vandaag.