Zelfvertrouwen is belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die zelfverzekerd zijn voelen zich prettig en gaan uitdagingen aan. Kinderen met een positief zelfbeeld durven fouten te maken en vergelijken zichzelf niet met anderen. Als ouder kun je een bijdrage leveren om het zelfvertrouwen van jouw kind te vergroten. Wil je weten hoe? Lees dan verder…….

  1. Zelfstandigheid bevorderen

Kinderen voelen zich groot wanneer ze zelfstandig iets mogen uitvoeren. Denk aan: limonade zelf inschenken, boterhammen smeren, zelfstandig naar school lopen of fietsen. Misschien herken je de neiging om van alles over te nemen, omdat dat nu eenmaal sneller gaat of omdat je het nog te gevaarlijk vind. Het is goed om te weten dat wanneer je taken van kinderen overneemt je eigenlijk zegt: Je kan het niet!

Je kind zelf iets laten doen kost tijd, geeft rommel en is uitdagend. Toch geeft dit een enorme boost aan het zelfvertrouwen van jouw kind. Hoe trots ben je zelf wanneer iets gelukt is? Gun dit jouw kind ook

2. Zelf oplossingen bedenken

Kinderen zijn creatief, hebben veel fantasie en een goed oplossend vermogen. Zij bedenken dingen waar volwassenen niet aan denken. Hierdoor past dit mogelijk niet in jouw denkbeeld en zeg je al snel: dat lukt niet of dat kan niet. Je kind kan zich hierdoor afgewezen voelen en denken: ik doe het nooit goed.

Door aan te geven dat jouw kind een leuk idee heeft of dat jij er zo nog niet naar had gekeken, geeft dat jouw kind vertrouwen in zijn/haar oplossende vermogen. Om de oplossingen van jouw kind te verdiepen, geef je aan dat jij ook nog een oplossing hebt. Maak jouw kind nieuwsgierig en vraag of jij jouw oplossing ook mag vertellen. Samen kom je dan vast en zeker tot een passende oplossing waar iedereen tevreden mee kan zijn.

3. Fouten maken mag

Iedereen maakt fouten en juist van fouten leer je nieuwe dingen. Toch kijken kinderen op tegen hun ouders, oudere broers en zussen, omdat zij meer kunnen. Demonstreer als ouder hoe jij fouten maakt. Geef je fouten toe en vergroot ze soms nog wat uit. Met humor kun je namelijk veel bereiken. Zo laat je jouw kind zien, dat fouten maken normaal is.

4. Complimentje andersom

Een compliment geven is een positieve manier om contact te maken met jouw kind. Je zendt een positieve boodschap. Vb. wat is dat een mooi verfwerk. Jouw kind leert op deze manier ook omgaan met het ontvangen van een complimentje. Dat is voor veel mensen en kinderen nog best lastig. Soms voel je jezelf er wat ongemakkelijk door. Een complimentje andersom versterkt het zelfvertrouwen van jouw kind. Hoe werkt dat dan? Je zegt wat is dat een mooi verfwerk. (compliment) Hoe heb je dat toch zo mooi gekregen? Wat heb je er allemaal voor gedaan? Hierdoor kan het compliment ook daadwerkelijk binnenkomen bij jouw kind. Hij gaat zelf nadenken hoe hij tot dit verfwerk is gekomen. Door de ontdekking vanuit zichzelf komt het compliment echt binnen en blijft het niet alleen de mening van iemand anders.